Поліпшення продуктів для енергокомпаній: ухвалено зміни до Кодексу газосховищ

НКРЕКП затвердила зміни до Кодексу газосховищ, які враховують потреби енергокомпаній та передбачають запуск нових продуктів, що створять низку переваг для Оператора підземного зберігання газу на європейському ринку. 

“Ми знаходимося в постійній комунікації як з українськими, так і з іноземними енергокомпаніями та розуміємо, як поліпшити наші послуги зберігання, аби залучати нових клієнтів та мати ще більше переваг на ринку ЄС”, – зазначив Роман Малютін, очільник Укртрансгазу. 

Постанова НКРЕКП має поліпшити умови надання послуг зберігання, а саме: розширити періоди розподілу потужностей газосховищ, надати більший вибір продуктів, зокрема продуктів гарантованої та умовно-гарантованої потужності на період менше одного року, оптимізувати процес взаємодії під час бронювання потужностей. 

Відтепер замовники послуг зберігання зможуть бронювати гарантовані потужності не тільки на рік зберігання, а й на будь-яку кількість місяців протягом року зберігання. Зокрема, враховуючи європейські практики, клієнти отримують доступ до газосховищ з правом закачування/зберігання/відбору однакового обсягу газу протягом газової доби для відповідного періоду розподілу потужності. 

 

Зміни отримали позитивну оцінку Секретаріату Енергетичного Співтовариства та ствердні відгуки клієнтів. 

 

Скористатися новими послугами замовники зможуть з 1 червня 2024 року.

 


Поділитися